آینه تصویر حقیقی: زمانی تشکیل می شود که پرتوهای تابش شده از یک نقطه شی پس از برخورد به آینه یا عدسی در نقطه ای دیگر به هم برسند. تصویر حقیقی بر روی پرده تشکیل می شود.
تصویری که پرتوهای مجازی در پشت آینه به وجود می آورند را می گویند.تصویر مجازی بر روی پرده تشکیل نمی شود.
آینههای تخت: آینههایی هستند که در منازل وجود دارد که در اکثر سیستمهای نوری ساده کاربرد فراوان دارند. در کارهای عادی و مصارف عمومی از این آینه استفاده میشود. به لحاظ هزینه پایین و تولید راحت و انبوه سازی و سادگی مکانیزم توسعه فراوانی دارد. پریسکوپ این دستگاه از لوله ای تشکیل شده که در دو طرف آن دو آینه ی تخت موازی نصب شده که هر یک از این آینه ها با محور آینه زوایه 45 درجه می سازد. هر تصویری که در یکی از این آینه ها دیده می شود در دیگری نیز مشاهده می شود.
نکته1: پریسکوپ ها وارونه ی جانبی ندارند ، چون از دو آینه تشکیل شده اند. آزمایش کنید: وسیله های آزمایش: شیشه - کبریت - نگهدارنده ی شیشه - شمع 2 عدد.
4- در همین حال شمع روشن را جابه جا کنید، با این کار، تصویر آن نیز جابه جا خواهد شد. این کار را آنقدر ادامه دهید که تصویر شمع روشن بر شمع خاموش منطبق شود. در این صورت در شیشه فقط یک شمع و آن هم روشن دیده می شود. 6- اگر شمع روشن را قدری به شیشه نزدیک یا از آن دور کنیم، باید شمع خاموش را نیز به همان اندازه جابه جا کنیم تا بر تصویر شمع روشن منطبق شود. نتیجه آزمایش: در آینه تخت فاصله جسم تا آینه برابر فاصله تصویر آن تا آینه است. آینه های کروی:
الف) آینه مقعر(کاو): اگر سطح داخلی آینه، بازتاب کننده باشد، به آن آینه ی مقعر (کاو) می گویند. کانون آینه مقعر : اگر یک دسته پرتو نور موازی به آینه کاو بتابد پرتوهای بازتابیده در یک نقطه به نام کانون آینه به هم می رسند. کانون آینه کاو حقیقی است. کانون با حرف F نمایش داده می شود.
ویژگی های تصویر در آینه ی مقعر 1- تصویر بزرگتر از جسم است 2- می توانند از یک جسم هم تصویر مجازی و هم تصویر حقیقی ایجاد کنند.
نکته2: تشکیل تصویر حقیقی یا مجازی، بستگی به فاصله جسم از آینه های مقعر دارد. هر چه جسم به آینه نزدیک تر باشد، تصویر در فاصله ای دورتر ایجاد می شود و هرچه جسم را از آینه دور کنیم تصویر به آینه نزدیک تر می شود.
از کاربردهای آینه ی کاو میتوان گزینههای زیر را نام برد:
ب)آینه ی محدب ( کوژ ) آینه ی کوژ: اگر سطح خارجی آینه ، بازتاب کننده باشد، آن را آینه ی محدب (کوژ) می گویند.
ویژگی های تصویر در آینه ی محدب (کوژ): 1- تصویر کوچکتر از جسم است 2- تصویر مجازی است. 3- تصویر مستقیم است.
کاربرد: به دلیل کوچکتر بودن تصویر در آینه محدب میدان دید آن( یعنی فضایی که یک نفر در آینه، پشت سر خود را می بیند) بزرگتر از سایر آینه هاست، لذا از آینه محدب در وسایل نقلیه، در پیچ تند جاده ها، فروشگاههای بزرگ و در بالای پلکان اتوبوس های دو طبقه استفاده می شود.
معایب: یکی از عیب های این نوع آینه ها این است که چون تصویر را کوچکتر می کند به نظر می رسد جسم در فاصله ی دورتری است. توجه: قوانین بازتابش نور در آینه های کروی نیز صادق است.(زاویه تابش با زاویه باز تابش برابراست و با خط عمود در یک صفحه هستند.) منبع:www.knowclub.com |
تربیت سلبی در برابر تربیت ایجابی
بوی ماه مهر
دفترچه ی کامل سوالات آزمون تیزهوشان ورودی 95-94
پاسخنامه تشریحی ریاضی تیزهوشان ورودی 95-94
پاسخنامه تشریحی ریاضی تیزهوشان ورود95-94
تبدیل واحدهای اندازه گیری
علل بد خطی دانش آموزان در دوره ی ابتدایی
10 وزیر برای آموزش و پرورش
معمای ریاضی